Sykdom og helse


- Helsesjekk jevnlig!
- Observer endringer i atferd!
- Observer endringer i spisevaner!
- Lær deg å kjenne ditt dyr!

Chinchilla helsesjekk og sykdomstips

Et lite tips på hva du kan se etter for å bli litt bedre kjent med din chinchilla. Helsesjekk gjerne din chinchilla en fast dag i mnd, da vil du ha bedre forutsetninger for å raskere oppdage om det er noe galt.

Noter ned alle små endringer hos dyret ditt, så er det lettere å huske! Jeg benytter Kintraks til mine dyr og anbefaler det på det sterkeste 🙂 Det har et journalsystem som er enkelt i bruk og som fører både stamtavler, vektsystem og notater, samt avlssammensetninger, dokumenter mm og enkelt oppsett av nye avkom for dere som jobber oppdrett. Om du har få dyr (under 100stk) vil det være gratis i bruk! Utover det er det ekstremt billig, kun 150-200kr (ettersom kursen når du kjøper) 🙂

Viktigheten av å bli kjent med dyret sitt kan ikke understrekes godt nok! Chinchillaer er byttedyr og skjuler smerte veldig godt for å ikke virke svake og bli spottet av rovdyr som enkelt bytte. Det er derfor ekstremt viktig at vi som eiere er ekstra oppmerksom på de aller minste detaljer i dems atferdsendringer, kliniske endringer og vekt.

Hårring og sjekk av dette. (vises i slutten av filmen over) Du skal ikke foreta rutinemessig hårringsjekk på gutta!

Hvorfor? Husker du at chinchillaen er et pelspleiedyr? 😊 Vask av nedre deler er en viktig del av pelspleien hos hannene og det er viktig at de får lov å opprettholde denne normalatferden.⚠️ Det er dessverre blitt slik at vi mennesker synes det er flaut at gutta vasker seg selv nedentil og stopper dem i denne atferden. I tillegg går det skremselsvasler på mange facebookgrupper, om hva som kan skje dersom ikke man foretar en regelmessig sjekk av gutta.

Så hva er en hårring? Hårring er pels fra dyret som dras med inn og rundt penis når penis trekkes ut for vask og tilbake, eller ved paring. Bekymringen oppstår først når det danner seg lagvis med pels som ikke fjernes og som tetter seg rundt skaftet på penis og danner en ring. Den kan vokse seg stor og stram og stoppe blodtilførsel samt føre til livstruende sykdom og skade.

Vel, dette er skremselen. Dersom vi eiere regelmessig «renser» penis for dyret, vil dyret bli latere i sin pelspleie, og det er dermed større sjans for hårring enn om dyret selv får styre dette på egenhånd. Dyret vasker seg nemlig daglig! Hvor ofte tenker du å vaske/sjekke? 🤔

MEN, ikke misforstå! Helsesjekk er viktig. Det vil ved enkelte tilfeller være medisinsk nødvendig å hjelpe dyr med hårring. Avlshanner kan være mer utsatt, men det er ytterst sjeldent man har behov for å hjelpe til. Tegn til hårring kan være at penishode henger utenfor forhuden, at forhuden ikke er ordentlig plassert i front av penis, eller at buken er opptrukken og at dyret beveger seg annerledes enn vanlig. Helsesjekk dyret ofte uten å trekke ut penis for såkalt "hårringsjekk" 😉

Følg med når dyret vasker seg, og ikke stopp det i dens pelspleie 😉

Se hårringen ytterst ved penishode, stor sort pelsring!

Se hårringen ytterst ved penishode, stor sort pelsring!

Urinprøve

Dyret ditt har endret atferd siste tiden og du er usikker på om det kanskje kan være noe. Dyret ditt spiser normalt og har god allmenntilstand. Du har helsesjekket det du kan og tror ikke det er noe. Hva mer kan du sjekke selv før evt. veterinær trenger å dras inn i bildet? 💡

Du kan ta en hjemmetest av urin for å tidlig kunne oppdage mulig sykdom.

Bruk en sprøyte for å gi ekstra vann til dyret for å fremskynde prosessen. Buret må være desinfisert rent og under buret legger du en ren plastikk for å ta imot urinen. Så er det bare å vente.

Urinstix fås kjøpt på apotek. Jeg liker best multistx 5 eller 7 da de gir resultat på flere punkter.

Gir det utslag på noe drar du til veterinær for videre hjelp med utvidet urinprøve og evt blodprøve kan være gunstig, ettersom hva du mistenker er galt.

Normal analyse for chinchilla:
Farge skal være gul til amber (mørkere gul «rav»)
Klarhet på urin (turbiditet): klar til litt skyet «cloudy»
PH: 8,5
Protein: negativ til spor
Glukose: negativ
Nitrat: negativ
Ketoner: negativ
Blod: negativ
Leukocytter: negativ (kan vises positiv hos drektig, om vist alene)
Bilirubin: negativ

(kilde: Cathy A. Johnson-Delaney, DVM)

Høye verdier av glykose og/eller ketoner kan bety at dyret ditt får et høyt sukkerholdig kosthold (diabetes), og av erfaring med mine rescues vil et slikt resultat kunne endres ved å sette dyret på et strengt kosthold uten sukkert.Vært obs på at pelletsfôret du gir også må være sukkerfritt! 

Om verdiene ikke synker etterhvert (ca 4 uker bør du se nedgang) bør du oppsøke veterinær og få tatt blodprøve for å sjekke indre organer. Jeg ved mine prøver har sett at det på de som ikke har vist nedgang i verdier, har hatt organsvikt pga feilernæring over lengre tid.

Trenger du videre hjelp, eller har spørsmål er det bare å spørre 😊

Sårbehandling

I løpet av desember 2019 lærte vi at chinchillaen kommer fra tørre klimaområder og trives best med jevnlig sandbad for å holde hud og pels ren og tørr. Anbefalt sandbad 24/7. Jeg håper vi nå har fått bekreftet at vi ikke trenger en salve for daglig bruk i vårt eie 😉 (Små kunnskapsdrypp publisert i 2019 finner du her)

En eier har fått råd til sårbehandling til SIN chinchilla til SITT individuelle tilfelle, og personen bak rådet har en begrunnelse for hvorfor nettopp den spesifikke sårrensen eller sårsalven ble anbefalt. Det er ikke dermed sagt at de produktene egner seg til all type sårbehandling eller daglig forebyggelse av andre ting for den sakens skyld...

Det store internett gir oss ofte nettopp slike råd.. Jeg brukte, jeg fikk anbefalt, veterinær sa TIL MEG… etc.. men passer det til din situasjon, sykdommen, bakterien eller viruset du står ovenfor? Det er slett ikke sikkert. Og smører du på «feil» salve, eller renser med for sterk sårrens kanskje for ofte, så kan du gjøre legningsprosessen lengre og verre – faktisk. 🤭

Tørre ører og føtter er egentlig en myte når det kommer til chinchilla og jevnlig smøring av disse skal ikke gjøres. Punktum. På ulike nettsteder ser jeg det anbefales fuktighetskremer med lanolin eller petrolatum som hovedinnhold for å holde huden fet, men det som skjer er jo at det blir ubalanse i den normalt tørre huden til chinchillaen! Opphavet av anbefalingene er egentlig fra sårbehandling, men senere har folk dratt dette fra sår til forebygging av intet... La oss se på de to ingrediensene:

⭐️Lanolin (ullfett/ullolje) er naturlig fett fra ullbærende pattedyr. Lanolin vil trekke raskt opp i huden og gir mye fukt. Ved evt. sårbehandling vil lanolin ha en mykgjørende effekt. Oftest er det ønskelig at sårene får puste godt, tørker raskt inn, får en fin sårflate og derav leger raskt. I enkelte tilfeller kan det være ønskelig at skorpene ikke sprekker opp, og en krem med lanolin kan være nyttig. Men er det ikke sår, er det ikke nødvendig med noe smøring!
⭐️Petrolatum er utvunnet fra råolje og trekker ikke inn i huden. Huden vil føles myk ved påføring men petrolatum legger seg kun som en hinne utenpå huden. I enkelte tilfeller ved sårbehandling kan dette være positivt, da vi ønsker å stenge bakterier ute, men husk at bakterier også stenges inne og huden puster minimalt. Det er derfor viktig å rense såret grundig før påføring og vurdere hvilke tilfeller slik krem er nyttig i bruk.

💡Så, intet sår, ingen krem 😉


⚠️OVER TIL SÅRBEHANDLING 👍

De fleste småsår og overflatesår bør få lov å tørke inn helt av seg selv, med tilsyn. Hvert enkelt sårtilfelle må konsulteres før man velger behandlingsvei, både iht hjemmebehandling med rens, krem eller å la det være, eller om man velger å reise til veterinær for videre hjelp. Å drøfte med en eier/oppdretter som har videre erfaring kan være lurt om du er usikker - lytt til begrunnelsen bak rådene du får og vurder om det er gunstig for deg.

Gjelder det større bittsår, kuttsår, riftsår el.l må man se an str. Trenger det å sys må du søke hjelp, utover det gjelder egentlig de samme regler som på et barn. Du trenger ikke dra barnet/dyret med til legen før det er absolutt nødvendig, du klarer deg fint! ⭐️

Klipp/barber gjerne bort hår rundt såret slik at det blir fri for pels i kanten rundt såret, det gjør det lettere å holde rent. Skulle det være smuss i såret kan du bruke et rensemiddel for å få det fritt for smuss, men om såret ser rent ut fra før er ikke dette nødvendig. Om det blør er det fint å la det blø litt, det renser såret naturlig 😊

Saltvann kan fint brukes til å rense sår som ikke ser så skitne ut, ellers er Klorhexidin 0,5 mg/ml, eller Pyrisept 1 mg/ml fine rensemiddler om du ser at såret har litt møkk eller smuss i seg. Enkelte bruker sterke spritholdige rensemidler, det vil ødelegge sårflata, da det også tar vekk de gode bakteriene og gjøre det vanskeligere å gro. Jeg er klar over at veterinærer benytter dette ved rens av enkelte sår, men her er det individuelle forskjeller og behov. Hjemme klarer vi oss med mildere midler 😉 Har såret tørket inn og trenger grundig rens, kan man benytte saltoppløsning for å mykgjøre såret for å lettere få renset det.

La såret tørke før du evt har på sårkrem. Er såret fint og tørt uten tegn til irritasjon trenger du kanskje ingen krem 😊 Tørt er oftest best. 🧐

Valg av krem avhenger av såret, men her er et tips.

Medisinsk honning eller manuka honning (Leptospermum) er en fin sårsalve for både folk og dyr. Den er både bakterie- og virushemmende, antiseptisk og antibiotisk, den kan også virke noe smertelindrende. En ren manukahonning sårsalve kan brukes på alle typer sår og har vist å ha god effekt! Selv på sår som har begynt å vise seg tydelig betent. Får man renset såret godt fri for smuss før man smører på, går det ikke lang tid før såret er roet ned og man kan kanskje klare å spare seg for en tur til veterinær (og antibiotikabehandling).

La oss si du har et ganske stort sår eller kutt som trenger antibiotisk lokal behandling så du trenger en krem med manuka, og for å unngå smuss i såret ønsker du å forseile med petrolatum. Smør på et tynt lag 100% manuka, la det tørke og legg over et tynt lag med 100% petrolatum. 💡👍

I enkelte tilfeller bør man også vurdere verdien av å sette dyr i mindre sterile karantenebur for raskere legning av større sår. Ta evt kontakt om du trenger veiledning.

Uansett hvilken sårkrem du velger, eller hvilke mindler du velger å benytte for din chinchilla; En god regel er å alltid vurdere innhold i kremen du velger og til hvilket formål du skal ha den til. Feil type krem kan gjøre vondt verre, mens rett krem kan gjøre underverker.

Det meste får du på ditt nærmeste apotek eller helsekostbutikk 🙂 så lenge du selv har kunnskap om hva du trenger, så hjelper de deg i din lokale butikk 😉

I de aller fleste tilfeller er det nok å holde området tørt og smussfri. Og er det ikke noe sår, så trenger du verken rens eller krem 😉 !

Jeg vil minne om at jeg ikke er noe utdannet veterinær og at mine tips og triks ikke erstatter nødvendig veterinærhjelp!

Har du lært noe nytt? 🤩 Hjelp oss i vårt arbeide om å spre kunnskap 😀 Vi setter pris på ditt bidrag

Bidrag vil støtte administrasjonskostnader 😀

Bidrag vil støtte administrasjonskostnader 😀