Tannpuss

Tannhelse på alvor! 🦷

Tannsykdommer hos pus er et oversett problem som vi burde ta mer på alvor. Dette fordi det er svært smertefullt. 😟

Det viktigste vi som eiere kan gjøre for å forebygge tannutfordringene er å kontrollere munn og tenner regelmessig(!) og aller helst pusse tenner. Det er ingen annen hjemmebehandling som kan erstatte tannpuss! Være seg salver, tilpasset fôr eller annet. Det kan være med å hjelpe mot produksjon av plakk, men det mest effektive mot å fjerne plakk er å pusse det vekk.

Med tilpasset trening og en god dose tålmodighet er alle katter mottagelige for læring💪🙂 Å pusse tenner på pus er mulig for alle å få til 🥳 Har du fått påvist tannsykdom og MÅ få inn tannpussen raskt - Jobb korte økter 1-2 minutter, flere økter om dagen. Intensiteten på treningen din kommer an på viktigheten av resultatet. 😊 Dersom du ikke har fått påvist tannsykdom og ønsker å lære inn tannpuss fordi det i seg selv er nyttig for pus og godta, kan du trene litt mer på lavgir.

Start treningen helt i det små, og krev aldri mer enn pus selv aksepterer. Det er nok i starten å berøre minnviker og utside munn, ros masse! Bruk gjerne sofakosen til dette.. Gi godbiter 🤩 Deretter kan man sakte starte med å løfte lepper før man kan berøre tenner.

Innfør tannbørsten sakte ved å la pus lukte på den, ROS MASSE og GI GODE GODBITER! Start med å pusse en og en tann, bare med vann før du etterhvert får lov å pusse flere tenner samtidig. Dette over flere intervaller med trening. Først når du får lov å pusse flere tenner samtidig kan du pusse med tannkrem 🥳👏

Puss gjerne en halvdel av munnen ved ene treningsøkten og andre halvedelen ved en annen treningsøkt frem til du får lov å pusse hele munnen i en og samme økt.

HUSK! Ikke gå for fort frem - du er best tjent med å trene katten din trygg på tannpussen❤️

OBS: Hvorfor ikke pusse med godistannkrem? Det må jo være smart! 
Nja, er det så smart? Vi ønsker å lære pus at når vi pusser tenner, så skal vi faktisk pusse tenner. Godisen får vi etterpå! Om vi pusser med god tannkrem som smaker supergodt, vil pus være mer opptatt av å slikke på godisen enn å få pusset tenner. Dette kan by på mer utfordringer enn nytte. Lær derfor  å pusse med vann først, og velg en tannkrem som er middels god og som har egenskaper som gir effekt! 

Utstyr

Vi bruker barnetannbørste fordi de er myke og skånsomme mot tannkjøttet. Kjøpt på apoteket 😀 Vi har vært kjempefornøyd med The Humble Co. ultrasoft Kids Brush❤️


En børste kommer bedre til i mellom tennene, fremfor en bomullsvott (eller gummi) som man trer på fingeren. Om du pusser med fingeren pusser du som regel bare oppå tannflaten. Bruk tannkrem på børsten slik at det skummer godt når du børster, dette for å få med evt rester, så godt som mulig, inni evt lommer innunder tannkjøttet (som dannes ved for eks peridontitt).

Velg en tannkrem av nytteverdi, ikke en godiskrem. Vi bruker stomodine og bucacat tannkrem, enzymtannkremer som hemmer bakterievekst hos katten❤️


Det beste er å kunne starte helt helt i det små 😀 Som vi viser her i denne videoen!
Bruk sofakosen til å sakte innføre tannpuss 😀

Har du fått påvist tannsykdom og må starte tannpussinnlæring raskt må du sette opp en treningsplan med mange små økter for dagen!

Se innlæringsvideo lengre ned 👇


Det er viktig å være bestemt når man pusser, men alltid innenfor kattens komfortsone. ROS masse og gi gode godis som belønning når dere er ferdig!

Å gi tyggebein til katt vil hjelpe på kattens munnhelse. Katten bruker tennene sine effektivt i lengre tid, noe som vil motvirke plakkdannelse. Det øker spyttproduksjon som igjen nøytraliserer, renser og forebygger mot bakterier i munnhulen 🤩

Godbit1.no har et stort utvalg rene kjøttprodukter i sitt sortiment som er snadder for katter 😀 Tips til tygg; Woolf chicken fillet, Barf kyllinghals og andehals, JR chicken feet, Barf Kaninører med pels.❤️

De har også et stort utvalg godbiter som kan hjelpe deg i treningen.