Nesearbeid med katt

Nesearbeid ~ ikke det samme som matspill

Bli gjerne med oss i Klikkerkatter
🥳

En katt har utrolig god luktesans med hele 200 millioner luktreseptorer. Når katten får bruke luktesansen sin kan det virke både tilfredsstillende og beroligende.

I et matspillskal katten søke frem en mengde mat/godbiter og har ingen meldeplikt ovenfor eier når den har funnet maten sin. Katten spiser fortløpende i søket. Matspill har i hensikt å simulere søken og jakten på mat, og øker problemløsningsevne og det å jobbe selvstendig. Du gjemmer ikke nødvendigvis maten så godt og katten kan se hvor maten ligger. Se tips til matspill her👉

I nesearbeid jobber dere sammen! Du lærer katten å finne en lukt du har lært den, katten skal melde ifra til deg og belønningen (godbiten) kommer ifra deg. Du gjemmer kun èn luktgjenstand, hvor katten ikke ser hvor gjenstanden ligger gjemt.

Innlæring
I starten lærer vi katten å lete etter godbit, da dette er en lukt de oftest er motivert for å lete etter. Vi starter også med et åpent luktbilde. Jeg anbefaler å lære katten øvelsen godt før man lærer inn andre luktgjenstander, da det vil være enklere for katten å forstå oppgaven ettersom vi avanserer.

Jeg krever ikke at katten skal melde ifra i innlæringen av søket, da jeg fokuserer kun på at katten skal lære selve søket først.

Jeg starter alltid en økt/et søk med å vise katten hva jeg ønsker av den, derfor starter jeg veldig enkelt (selv om jeg har en trent katt). Jeg starter med ett element før jeg tilfører flere elementer.

HUSK -Det skal alltid være gøy for katten, og da må kattenmestre!

For best suksess 🤩 Lær katten søk med godbit i åpent luktbilde, så kan man lære katten å søke med lukket luktbilde, før man senere kan betinge godbiten opp imot andre lukter, for eks en urt, spesifikk te eller annen distinkt lukt.

Se på stegene i videoen nøye. Bruk GOD TID på første steg slik at katten forstår at søk er å finne godbiten på papirbiten 😀 Når du tilfører èn krøllet papirlapp, og har mestret å velge godbiten fra den rette papirbiten flere ganger, kan du endre luktbilde ved å legge godbiten i den krøllete lappen og veksle mellom krøllet lapp og rett lapp. Gi katten mestring minst 5 ganger på rad før du går videre med flere lapper! 😉

Jeg bruker A5 størrelse ark 🙂

Her avslutter vi med å lukke luktbildet. Når du kan ALLE stegene i videoen godt, og har jobbet med papirlapper med et mer lukket bilde opptil flere ganger, kan du gå videre til neste steg 👍

I lukket bilde legger vi til å melde ifra.

Vi går tilbake til kun ett element. Legg godbiten under koppen og vis katten hvor den skal søke! De fleste katter vil bruke poten til å bikke koppen for å få fatt på godbiten. Vær rask med å klikke/rose og løft koppen for å gi godbiten. Etterhvert vil katten skjønne at å legge labben på er å melde ifra 😀 Hold gjerne på koppen om katten velter den med snuta og du ønsker en potemarkering 😉

Om du ønsker en frysmelding, altså at katten skal legge snute på, kan du gjøre akkurat det samme når katten snuser på rett kopp. Klikke/rose når katten dytter litt ekstra på rett kopp. Løft koppen og gi godbit 😀 Etterhvert vil katten dytte ekstra på rett kopp ved funn og se på deg for bekreftelse.

Jobb med èn kopp til du har en god markering inne😉