Pelsstell


Dyret går igjennom flere pelsskifter gjennom livet. Først en syklus som starter rett etter 6mnd, så etter 10mnd, 14mnd, 18mnd og så går de inn i en 8mnd syklus resten av sitt voksne liv.

Jeg tenkte jeg skulle gå igjennom litt pelsstell på chinchilla. Det er fortsatt en god del som kommer på utstilling og som setter ustelte dyr på bordet. Og dette ønsker jeg å sette litt mer fokus på. Ikke bare for de som skal på utstilling, men også for velferden hjemme hos de som har kjæledyr. Pelsstell er viktig fordi; Chinchillaene er et pelsdyr. De slipper pels to til fire ganger i året. De sesongrøyter akkurat som en hund og en katt. Pelsen groomer de en del selv og har de sandbad hele tiden vil dette hjelpe med å få ut en del av den døde ulla som røytes. MEN, en del floker seg også!

Det at vi hjelper dem med å få ut den døde ulla, det gjør at man unngår for eks. risiko for fungus, soppdannelser, samt heteslag om sommeren. En luftig pels vil være mer behagelig for dyret i varmen, enn en tettpakket saueull.

Sanda vil også trenge gjennom pelsen mye lettere, dersom den er flokefri, motfor om det er mye floker i pelsen, da vil ikke sanda gjøre jobben! Sanda skal trenge helt inn til huden og vaske ut talg og hudfett og holde huden ren. I en tykk og tovet ull vil ikke sanda trenge godt nok inn, og vil heller ikke ristes ut igjen. Dyret vil begynne å klø, samt få hudproblematikk som følge av en uren og ullen pels.

Så pelsstell er viktig, ikke bare for utstilling og utseende på dommerbordet, men for velferden for dyret i helhet! Grovstell etter røyteperioden eller gjennom røyteperioden er viktig!

Vi starter ved halerota og jobber oss fremover mot nesetippen. God fornøyelse!

Grovstell

Utstillingsstell

Jeg er så snill at jeg nå publiserer denne offentlig! Den ble publisert som et raskt tips før en utstilling engang, men er blitt etterlyst senere, da jeg sletta den i ettertid. Her er tipsa jeg ga for bedre vinnersjanse ;)

Kammene jeg selv bruker og selvfølgelig anbefaler, er kjøpt hos Ryerson chinchilla! Ved grovstell benytter jeg kam #3, og når jeg går over tilslutt og ved finstell ved utstilling benytter jeg #1.

Skal du ha kun én kam til vanlig grovstell (kjæledyr), kan jeg anbefale #4, da det er noe enklere å bli vant til, og ikke riktig så fort gjort å nappe ut frisk pels. Dersom du ønsker å ha utstillingskam, for grovstell og finstell, ville jeg gått for #4 og #2 eller, #3 og #1. Dersom du har angora anbefaler man #5.

Man kan også benytte en helt vanlig hundekarde uten gummitupper til grovstell av chinchilla kjæledyr, ønsker du å vite mer om det, kan du kontakte meg for videre veiledning! Puddelbutikken har show tech karde med lange tagger som egner seg ypperlig!

USAkammene kan du nå bestille via Empress Chinchilla Breeders Cooperative. Ta kontakt med dem, så hjelper de deg :)

Grooming your chinchilla - english version